Uşak Güncel

Karaciğer Hastalığında Beslenme Nasıl Olmalı?

Sağlık

Karaciğer hastalığında beslenme yağlanma karşıtı besin düzeni ile zararlı maddelerden uzak bir şekilde olmalıdır. Kişiye özel yaşam tarzı beslenme uygulamaları gereklidir.

Karaciğer hastalığı beslenme listesi vitamin yönünden zenginleştirilmiş olmalıdır. Yeteri kadar vitamin almamak, karaciğerde düzeni bozabilmektedir.

Siroz Hastası Olanlar Ne Yemeli?

Genel dengeli beslenme kurallarına uyulması siroz hastaları için ideal bir diyet olarak düşünülebilir. Günlük protein miktarı 1-2 gram civarı olmalıdır. Kronik karaciğer hastalıkları için de bu miktar geçerlidir. Yetişkin hastalar gereksiz ilaç kullanımından kaçınmalıdır. İlaçlardaki kullanım, karaciğerlerdeki toparlanmayı yavaşlatmaktadır.

Karaciğer Hastalığında Beslenme | Karaciğer Hastaları Ne Yiyebilir?

Karaciğer organının çalışma fonksiyonlarını destekleyen bitkisel ağırlıklı beslenme planı oluşturulmalıdır. Enginar, sarımsak, yeşil çay, yer fıstığı, kahve en faydalı besin öğeleridir.

Probiyotik alınmalıdır.

Diyet uzmanlığı kapsamında diyet listesi hazırlanmış olmalıdır

Karbonhidrat alımında bir sınırlama olmasa da doğal kaynaklardan alınmalıdır.

Vitamin takviyesi doktor kontrolünde alınabilir. Çinko, kalsiyum ve D vitamini alınabilir.

Karaciğer Hastalığında Gaz Sıkışması

Karaciğer yetmezliği sorunu yaşayanlarda gaz sıkışması ile sıkça karşılaşılmaktadır. Genel belirtilere göre doktor kontrolü yapılabilir. Gazı azaltan hareketler düzenli olarak yapılmalı, gazlı içeceklerden uzak durulmalıdır.

Evde Karaciğeri İyileştiren Sağlıklı Beslenme

Sabahları haşlanmış yumurta, 1 dilim çavdar ekmeği ve yeşillik tüketmelisiniz. Öğle ve akşamları düzenli olarak sebze yemekleri yenmelidir. Protein kaynağı olarak daha çok bakliyat ürünlerini kullanmalısınız. Kanda donan yağları tüketmemeniz önerilir.

Günde bir fincan yeşil çay vücudu dinlendiren etki yapar.

Sinir sistemi ve karaciğer arasında bağlantı vardır. Cildinize de yansıması bu nedenle görülebilir. Dolayısıyla genel stres seviyesini düşük tutarak yaşamaya dikkat etmelisiniz.

Evde kahve tüketimi sade Türk kahvesi ya da filtre kahve vs. şeklinde olmalıdır.

Yaşa Göre Karaciğer Hastalığı İyileşme Süresi

Yaşa göre karaciğer hastalıkları etkileri değişebilmektedir. Yaşı 50 ve üzeri olan bir kişinin iyileşme hızı ile diğer yaş grupları aynı olmayacaktır. Sağlıklı beslenme alışkanlıkları tüm hayata yayılmalıdır. Böbrek ve karaciğer organları birbirini etkileyen hayati önemi olan organlardır. Dolayısıyla bu organları zorlamayacak hareketli bir yaşam düzeni oluşturulmalıdır.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.