Yorgun ve hasta gösterecek makyaj trendi istenmeyen durumlarda bir kaçış yolu ararken ortaya çıkmıştır. İnsanlar bazen sorumluklarını yerine getiremediğinde, bir sözden cayarken zor durumda kalırlar. Bu zor durumlardan kurtulabilmek için de yorgun ve hasta görünüm verecek şekilde makyaj yapmayı çözüm olarak görmüşler.
Makyaj eskiden insanların kendilerini maskeleme ve içlerindeki benzeme isteklerini dinlemesi sonucunda yaptıkları bir eylemdir. Yüzde kusur olarak görülen kısımları illüzyon misali maskeleyerek kusursuz bir görünüm elde etmek istenirdi. Hatta sürekli makyaj yapan bir insan makyaj yapmadığında hasta olduğu sanılır. İnsanlarda bu sözlere takılarak istemediği halde makyaj rutini ile devam ederler. Çok eski çağlarda avcılık ve savaşta kullanılan boyama yani makyaj şimdi de modern çağda yer edinme savaşında kullanılmaktadır. Ancak günümüzde gelişen bu trend toplumu oldukça şaşırtmıştır. Çünkü makyaj normalde kişiyi daha iyi göstermek için yapılırken şimdi dünya tersine dönmüştür. Bazen sanat – eğlence benzeri alanlarda yapılmasına alışılmıştır.
Makyajın Gücü
Makyajın gücü algı etkisi sayesinde keşfedildi. Yapılmadığında hasta sanılıyorsa yapıldığında hasta gibi de gösterebilirdi. Bu düşünce büyük çoğunluğun katılımıyla büyük bir trend akımına dönüşmüştür. Alışagelmiş tüm makyaj hilelerini bir bir tersine çevirerek sorumluluklardan kaçmak için yol olarak görülmesi akla şayandır. Tersine dönen hileler canlı ve enerjik görünümü yorgun ve hastaya döndürmüştür.
Bu trend tiktok mecrasındaki gençlerin gözaltlarını morluk gibi gözükmesi için boyaması ile birlikte başladı. Daha boş daha melankolik bakışlara sahip olmak adına sahte morluklar tercih edildi. Günümüzde ise patrondan izin alabilme, işe gitmemek, okula gitmemek veya başka bir sorumluluktan kaçabilmek adına yapılıyor. Pandemi sürecinde online gelişen iş ve akademik hayatların yaygınlaşması sonucunda da bu trend de gelişmiştir. Aynı zamanda ilgi çekmek amaçlı yorgun ve hasta görünmek moda olma yolunda ilerlemektedir. Çünkü bu yorgun bakış makyajı gençlerde kendilerini daha çok yaşanmışlıklara sahipmiş algısı oluşturuyor.