Öğretmenlere ve ebeveynlere de aslında öğrencilerin bu motivasyonlarını sağlamada ve onları cesaretlendirmede önemli bir görev düşer. Ancak bu anlatıldığı kadar kolay değildir. Her öğrencinin motivasyonu farklıdır ve öğrenmeye karşı heyecan duymalarını sağlamanın zor olduğunun bilincindeyiz. Çok iyi bir öğretmen de olsanız, çok iyi birer ebeveyn de olsanız bazen öğrencilerle aynı düzlemde gitmediğinizi fark edebilirsiniz.
Öğrencinin Motivasyonunu Arttırabilecek Husular
Onlara çalışmalarını kontrol etme izni ve hissi verin. Tehdit içermeyen bir ortam yaratın. Onları tehditten çok daha fazla motive eden şey, olumlu destektir. “Yapamazsın” yerine “Yapabilirsin” cümlesine odaklanın. Arkadaşlarıyla pozitif rekabet halinde olmalarına teşvik edin. Olumsuz hisler barındırmayan sadece dostane rekabet. Pozitif rekabet kötü bir şey değildir, hatta bazı durumlarda daha çok çabalamaları için öğrenciyi motive etmektedir.
Ödül sistemi yaratın. Başardığı ödevler sınavlar problemler sonucunda örneğin pasta yeme saatleri, beraber film izleme etkinlikleri düzenleyin. Öğrencilerin grup halinde sıkılmadan ders çalışmalarına İmkan tanıyın. Herkesin önünde teşekkür edin veya taktir edin. Bu, yetişkinler dahil herkesin hoşuna gider ve motivasyon sağlar. Onunla ödev yapmak veya sıkılmadan ders çalışmak konusunda heyecanlı olun. Sıkıcı işleri sadece kendisi yapmak zorunda olduğu izlenimine kapılmasın. Ve sıkılmadan ders çalışmanın mümkün olduğunu hissetsin. Öğrencilerin kendi içsel motivasyonlarını bulmalarına yardımcı olun. Bu sayede motive olmak için dışardan bir destek sağlanmadan önce kendi kendilerini motive edebilirler.
Kaygı yönetimi yapın. En iyisini yapmak için kaygılanabilirler. Her zaman onları destekleyeceğinizi bilmelerini sağlayın. Öğrencinizin beklentiler altında ezilip vazgeçmelerine izin vermeyin. Başarılı olmaları için fırsatlar yaratın. Öğrenciyi motive etmek bu durumlarda çok önemli bir husustur. Hedeflerini tanımlamalarını sağlayın. Farklı ortamlarda kapalı ve açık mekanlarda çalışmalarını sağlayın. Çeşitli çalışma teknikleri konusunda destekleyin. Onlara sorumluluklar verin ve kendilerini önemli hissetmelerini sağlayın. Arkadaşlarıyla birlikte çalışmalarına olanak verin, fırsat sağlayın. Öğrencinizi kendisini tanıması konusunda cesaretlendirin. Neler yapmaktan hoşlanır ne kadar süre ders çalıştıktan sonra sıkılır veya nasıl ve nerede ders çalışmayı sever bunları keşfetmesini sağlayın. Siz de öğrencinizin ilgi alanlarını iyi bilmelisiniz. Hedefleriniz yüksek fakat ulaşılabilir olsun. Öğrenimi konusundaki ilerlemeyi takip edin destekçisi olun. Başarılı olmaları için fırsatlar yaratın. Kolaylardan başlayıp oldukça yavaş ve temkinli şekilde zorlara geçin. Başarısız hissetmelerini engelleyin.
Bunlar için öğrencinin motivasyonunu yüksek tutabilecek bazı ipuçları diyebiliriz.
KAYNAK: Uşak Güncel