BİST
9.250
ALTIN
2.912,65
DOLAR
34,47
STERLİN
43,71
EURO
36,45

Kanal Tedavisi Nedir, Nasıl Yapılır?

İnsan sağlığında çok önemli bir yere sahip olan dişlerde yaşanan sorunlar sonrasında gerekli olan tedavi yöntemleri arasında kanal tedavisi nedir, nasıl yapılır merak edilmektedir.

30 Haziran 2022 Perşembe 10:03
Kanal Tedavisi Nedir, Nasıl Yapılır?

Kanal tedavisi dişin en iç kısmında bulunan pulpa tabakasına kadar oluşan çürüme sonrasında uygulanmaktadır. Yaşanan diş sorunlarında uygulanan bu tedavi yöntemi her diş çeşitlerine uygulanması mümkün olmaktadır. Dişin enfeksiyon kapması halinde ve etkilenen kanal sayısına göre tedavinin süresinin uzaması mümkün olacaktır.

Kanal Tedavisi Nedir?

Günümüzde teknolojinin gelişmesi ile pek çok alanda olduğu gibi diş tedavilerinde de gelişmiş ve özel tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Bu diş tedavi yöntemleri arasında yer alan kanal tedavisi enfekte olan ya da çürüyen dişlerin onarılması ile kurtarmak adına kullanılan bir tedavi yöntemi olmaktadır. Bu tedavi sırasında dişin sert dokusunun içinde yer alan kök kanalı adı verilen doğal boşlukta bulunan yumuşak doku olan pulpayla diş siniri çıkarılır. Dişin içi temizlenir ve daha sonra açılan boşluk doldurulur.

Dişte oluşan çürümeler zamanında tedavi edilmemesi durumunda çürük derinlere doğru ilerler ve dişte yer alan sinirlerin iltihaplanmasına neden olmaktadır. Diş sinirlerin iltihaplanması kişinin çok daha şiddetli diş ağrısı yaşamasına sebep olacaktır. Dişten çıkarılan diş siniri diş sağlığı ile işlevi adına çok büyük bir önem taşımaz. Ancak kişinin şiddetli ağrı çekmesinin önüne geçerek yalnızca sıcak ve soğuk algısı için kullanılan duyusal bir sinir olur. Şayet tedavi yapılmaz ise dişi çevreleyen dokunun enfeksiyon kapsamı ile beraber apseler oluşabilir.

Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?

Dişte çürük pulpa tabakasına kadar ilerlemesi halinde dişte kaç kanal var ise tüm kanallar temizlenir. İlaçlar ve farklı yöntemler ile dezenfekte edilerek doldurulur. Tedavi dişte yer alan enfeksiyonun boyutuna göre uzayabilir. Dişte yer alan enfeksiyon tedavi edilene kadar geçici dolgular kullanılmaktadır. Her diş farklı sayıda kanal içermekte ve çürük pulpaya ulaştığında dişin kaç kanalı var ise kanal tedavisi uygulanmalıdır. Dişteki kanal sayısı kişiden kişiye farklı olabilmektedir. Her kök bir kanal olarak düşünülebilmesine rağmen bazen ekstra kanalarında oluşması mümkün olmaktadır.

KAYNAK: Uşak Güncel

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.